MHTT
 


free counters
Fajtérképek - Az oldalt szerkeszti: Dr. Antal László

Halaink hazai elterjedése

   Honlapunk Ajánló oldalán a Magyarország halfaunája című könyv képére kattintva valamennyi magyarországi halfaj elterjedési térképe elérhető, de ezek az ábrák nem a jelenről, hanem az 1980 és 2004 közötti időszakról adnak képet.
   Társaságunk az Év Hala címet elnyert fajok elterjedéséről minden eddiginél frissebb és részletesebb térképeket szeretne készíteni. Ennek érdekében először a kutatóktól kértük be a 2000-től napjainkig gyűjtött észlelési adataikat, majd ezek alapján elkészítettük az alaptérképeket, amelyek azonban korántsem tekinthetők teljesnek.
   Arra kérjük honlapunk látogatóit, segítsenek az alábbi elterjedési térképek bővítésében. Ha az adott fajt olyan helyen észlelték, amely a négyzethálós térképen nincs bejelölve, akkor a hal fényképét - mellékelve hozzá a fogás helyét és dátumát is - küldjék be e-mail címünkre (mhtt@freemail.hu). A beérkező adatok alapján a térképeket folyamatosan frissítjük.

MAGYAR BUCÓ
(2000. 01. 01-től 2014. 01. 24-ig)


Nagyítás a képre kattintva!


MENYHAL
(2000. 01. 01-től 2014. 01. 09-ig)

   A menyhal (Lota lota) első pillantásra nagyon hasonlít a harcsához és a néhány horgásztóból fogható afrikai harcsához. Megkülönbözteti azonban tőlük, hogy (1) egy helyett két hátúszója van, amelyek közül a második egészen a farokúszójáig ér, továbbá (2) mindössze egyetlen bajuszszálat visel az állán, míg az előbbiek száját 6, illetve 8 bajuszszál keretezi.


Nagyítás a képre kattintva!


SZÉLES KÁRÁSZ
(2000. 01. 01-től 2013. 01. 08-ig)

   A széles kárász (Carassius carassius) könnyen összetéveszthető a sötét vizekben hasonlóan sárgás színezetet felvevő ezüstkárásszal. Azonosításánál a következőkre kell figyelni: (1) domború-e a kifeszített hátúszó széle, (2) van-e fekete folt a farokúszó előtt, (3) több-e 20-nál a fogacskák száma a hátúszó bognártüskéjének hátulsó oldalán? (A fényképet is úgy érdemes elkészíteni, hogy azon minél több jellegzetesség legyen látható.)


Nagyítás a képre kattintva!


KŐSÜLLŐ
(2000. 01. 01-től 2012. 04. 25-ig)

   A kősüllő (Sander volgensis) nagyon hasonlít közeli rokonához, a (fogas) süllőhöz. Azonosításánál a következőkre érdemes figyelni: (1) oldalát a süllőénél határozottabb harántsávok díszítik, (2) állkapcsának hátsó szöglete legföljebb a szem középvonaláig nyúlik hátra, (3) szájából hiányoznak a többi közül erősen kiemelkedő ebfogak. A fényképeken is e jellegzetességek bemutatására törekedjünk.


Nagyítás a képre kattintva!


NYÚLDOMOLYKÓ
(2000. 01. 01-től 2013. 10. 30-ig)

   A nyúldomolykó (Leuciscus leuciscus) leginkább a domolykóhoz hasonlít. Lényeges különbség azonban, hogy (1) teste a domolykóénál kevésbé vaskos, (2) a szája kisebb és félig alsó állású, (3) a farokalatti úszójának a szegélye homorúan ívelt. Főleg olyan fényképek készítésére törekedjünk, amelyen az utóbbi két jellegzetesség látható.


Nagyítás a képre kattintva!
Magyar English
May
31
2020

Ajánlott böngésző:
Firefox
Mozilla Firefox

Ajánlott felbontás:

1280*xxxx