Udvari Zsolt, Pfeifer Rikárd
 
   2022. november 19-én a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség székházától nem messze, a Savoyai-kastély előtti Duna-parton (északi szélesség 47º10′10.4″, keleti hosszúság 18º56′43.6″) Ujcz Vince, 13 éves gyermekhorgász egy, a horgászok becslése szerint kb. 75 centis és 3,5 kilogrammos vágótokot fogott. 2023. január 7-én Hanol Dénes a Makádi Ezüstparton egy 2925 grammos, 66 cm hosszú vágótokot akasztott.

Ujcz Vince az RSD-ből fogott első vágótokkal
Ujcz Ferenc felvétele
 

   A hal fenekező szereléket vett fel a parttól mintegy 40 m-es távolságban, 5,5 méter mélyen. Ötperces fárasztás után következett a mérlegelés és a chippelés, majd a védett folyóvízi ritkaság visszatérhetett az RSD-be. És ennek a halnak a története itt még nem ér véget, mert 2023. január 22-én Szekér János a bő két héttel korábban fogott és chippel ellátott egyedet visszafogta az RSD bal partján, Dömsödnél (8,5 fkm)! A Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) történetében a valódi tokfélék közül – a Kvassay- zsilip alvízi szakaszán ritka előfordulású kecsege mellett – a vágótok a második leírt faj, ennek pedig ezek az első fogási adatai az RSD-ből. Eredetüket nem ismerjük, lehetnek telepített dunai példányok, de akár kereskedésből vásárolt, majd az akvárium méretéből kinőtt és valamikor szabadon engedett „díszhalak” is. A Fekete-tengerből felvándorolt egyedek lehetősége – a méretük alapján – valószínűtlen. 

Hanol Dénes az RSD-ből fogott második vágótokkal 
Pfeifer Rikárd felvétele
 
Hivatkozás: Udvari Zs., Pfeifer R. (2023): Két vágótok (Acipenser gueldenstaedtii) a Ráckevei (Soroksári)-Dunából. Halászat 116/1:10.