A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, vizeinkért és halainkért tenni akaró személyek közös szervezete. Társaságunk célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatunknak tekintjük továbbá a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását.

Mit fogtam?

Kedves Olvasóink!

   Kérjük a „Mit fogtam?” rovat kérdezőit, hogy lehetőleg mindig tüntessék fel a fotón szereplő hal pontos fogási helyét, akár a Google térképén jelölve (akár koordinátákkal), továbbá a vízfolyás és a legközelebbi település nevét, valamint a fogás pontos időpontját. Sokat segít, ha jó eredeti fotót küldenek e-mail csatolmányként, ugyanis a Facebookról letöltött fotó gyenge felbontású.

   A jó fotóról megállapítható a hal szájállása, az oldalvonal pikkelyszáma, a hát- és a farokalatti úszó sugarainak a száma. A tokféléknél pedig ne csak a halról, hanem fejének a hasi oldaláról is mellékeljenek fotót, mert ez alapján legkönnyebb az azonosításuk. Ügyeljenek rá, hogy a kézben tartott halon ne takarják le ujjaik a pikkelyeket vagy csontvérteket és úszókat, ezért inkább puha helyre téve, oldalára fektetve készítsenek róla teljes alakos képeket. A halak kímélete érdekében soha ne a horgon lógva fotózzuk őket, hanem valahogy így:

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   2022. december 23-án a Duna újpesti szakaszán fogtam a képen látható halat. Kérném a beazonosításában a segítségüket! Véleményem szerint ez egy magyar bucó. Üdvözlettel: Sz. G.

   A két bucófajt az első hátúszó sugárszáma alapján a legkönnyebb biztosan megkülönböztetni. Ha ez tíznél kevesebb, akkor német bucó a hal, ha több, akkor magyar bucó. Sajnos  a képen ez nem látszik, ezért a farokalatti úszót érdemes megnézni. Ebben csak 10 elágazó sugár van, márpedig a magyar bucóéban minimum 11-nek kell lennie. A hal tehát német bucó (Zingel streber), amit a karcsúsága és a nagyon vékony faroknyele is megerősít.

Tisztelt Haltani Társaság!

   2023. március 6-án ezt a 24,2 kg-os, különleges színű pontyot fogtam Dömnsödnél a Ráckevei (Soroksári)-Dunából. A hal teljesen egészséges volt, a szeme fekete. Mi okozza ezt a színt? Esetleg koi felmenői vannak? Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: S. M.

   A hal egy színezet tekintetében hibás génekkel rendelkező ponty (Cyprinus carpio), amelynek teste — a fejét kivéve — eltér a megszokott színektől. Bőrének a pigmentsejtjeiben a fekete melaninból és a gyöngyházfényű guaninból kevesebb, a piros eritrofillből és a sárga xantofillből pedig a szokásosnál több képződik. Ez egy fejlődési rendellenesség. Az nem kizárt, hogy a felmenői között volt koi, de nem szükségszerű. Mint tudjuk, a koi ugyancsak ponty, melynek a különböző színváltozatait hasonlóan génhibás példányokból tenyésztertték ki, de természetes állományokba kerülve néhány nemzedéken belül ezek is visszaváltoznak közönséges pontyokká. 

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy milyen hal látható ezen a fotón, melyet január 8-án, Dunakeszinél fogtak a Dunából. Én leánykoncérnak azonosítom, de aki fogta, jászkeszegnek tartja, és haza is vitte. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: M. R.

   Alakját tekintve a két faj hasonló, de amíg a  jászkeszeg szája csúcsba nyíló és a pikkelyei aprók (oldalvonalán a pikkelyszám 55-60), addig a leánykoncér szája alsó állású és a pikkelyei viszonylag nagyok (az oldalvonalán a számuk csak 46-49). Erre a halra az utóbbi két bélyeg jellemző, tehát nem jászkeszeg, hanem leánykoncér (Rutilus virgo). Ez a faj védett, tehát mindig azonnal vissza kell engedni.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Ezt a kárászt  a Balaton keleti részén fogtam. Én széles kárásznak gondoltam a  magas háta miatt. A segítségüket szeretném kérni a hal beazonositásában. Üdvözlettel: T .B.

   A nagy testmagasság alapján széles kárász is lehetne. Az nem látszik, hogy a hátúszó szegélyvonala egyenes-e, de valószínűleg igen, mert az ezüstszürke test és a sötétszürke farokúszó  ezüstkárászra utal. Ha nem is gyakoriak, ilyen magas hátú ezüstkárászok is léteznek . Van azonban egy biztosabb jel is, amely kizárja, hogy széles kárász lenne. Az oldalvonalán csak 31 pikkely van, a széles kárásznál viszont minimum 32-nek kell lennie. Ebből következően tehát a hal ezüstkárász (Carassius gibelio).

Tisztelt Haltani Társaság!

   A segítségüket kérném a képen látható hal meghatározásában. A Hámori-tóban nyár közepén akadt horogra a fenék közelében. Az úszós készség horgán lévő  pár szem csontira kapott rá, de  gyors fotózás után azonnal visszanyerte a szabadságát. Széles durbincsra tippelnék. Üdvözlettel: R. P.

   A hal barnás színe emlékeztet a széles durbincsra, de az a nevéhez illően kissé szélesebb, azaz magasabb, testén a kisebb sötét pettyek nagyobb foltokká vagy szabálytalan harántsávokká olvadnak össze, a hátúszója hátsó részének a szegélye pedig körívszerűen kidomborodó. Így hát a képen egy vágódurbincs (Gymnocephalus cernua) látható, de jól tette, hogy visszaengedte, mert napjainkra ez a faj is úgy megritkult, hogy már nem fogható.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   A képen látható halat Csepel-szigeten,  Szigetszentmiklós kavicsbányatavából fogta az egyik horgász, ennek azonosításában kérem a segítségüket. Előre is

köszönettel: K. Gy. Á.

   Nyúlánk alakja leánykoncérra emlékeztet, de az oldalvonal pikkelyeinek a száma 45-nél kevesebb (41-42), az anális úszójában sincs 10-nél több elágazó sugár, a szája is inkább csúcsba nyíló, mint alsó állású, és a szemgyűrűje sem fehér. Ezek alapján a hal egy fakó bodorka (Rutilus rutilus).

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   A képen látható keszegeket egy kis-balatoni kikötőben fogtam, ahol ebben az időszakban nagy csapatban tartózkodnak vörösszárnyú keszegek. A kormoránok bejárnak vadászni, amikor nincs emberi jelenlét. Véleményem szerint ezek csőr okozta sérülések. Nagyon egyenes a vágás, és a halak másik oldala érintetlen volt, ezért sem gondolnám csuka vagy süllő ejtette sérüléseknek. Önök szerint madár vagy hal okozhatta a sebeket? Köszönettel: H. F.

   Mi is úgy gondoljuk, hogy helyesen következtetett, ilyen vágási sérüléseket a madarak csőre okozhatott.

Tisztelt Haltani Társaság!

   Sütés után egy kecsegében találtam a mellékelt valamit. Mivel nem vagyok szakértője a halaknak, nem tudom, hogy parazitát találtam-e vagy csak a hal egy részét. A gerinc mellett futott végig a hal teljes hosszában. Mivel a halból ettem is, nagyon érdekelne, hogy mi ez, és lehet-e bajom tőle. Köszönöm a segítségüket. Üdvözlettel: K. T.

   Amit a kép mutat, valóban féregszerű, de mi úgy látjuk, hogy nem az, hanem a kecsege gerinchúrja. Ez semmi bajt nem okozhat, de a valódi férgek sem jelentenek problémát, ha rendesen megfőzik vagy megsütik a halat. 

Tisztelt Haltani Társaság!

   A képen látható halat december 22-én fogtam a Hévízi-lefolyón. Elsőre nekem naphalfèlènek tűnt, de a hátúszója és a kopoltyúfedele más formájú. Lehet, hogy inkább valamilyen cichlid, de nem vagyok benne biztos. Megköszönném, ha tudnának nekem ebben segíteni. Üdvözlettel: E. T.

 

   Akvarisztikai szakértőnk szerint csak az biztos, hogy a Vieja nembe tartozik a hal, de valószínűleg nem egy tiszta vérű tűzfejű tarkasügér (Vieja synspilum), hanem annak egy hibridje. Sajnos ma már tömeges előfordulású az elvezető csatornában, kezdi onnan kiszorítani őshonos halainkat.

Kapcsolat

Látogatók

free counters free counters