A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, vizeinkért és halainkért tenni akaró személyek közös szervezete. Társaságunk célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatunknak tekintjük továbbá a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását.

Mit fogtam?

Kedves Olvasóink!

   Kérjük a „Mit fogtam?” rovat kérdezőit, hogy lehetőleg mindig tüntessék fel a fotón szereplő hal pontos fogási helyét, akár a Google térképén jelölve (akár koordinátákkal), továbbá a vízfolyás és a legközelebbi település nevét, valamint a fogás pontos időpontját. Sokat segít, ha jó eredeti fotót küldenek e-mail csatolmányként, ugyanis a Facebookról letöltött fotó gyenge felbontású.

   A jó fotóról megállapítható a hal szájállása, az oldalvonal pikkelyszáma, a hát- és a farokalatti úszó sugarainak a száma. A tokféléknél pedig ne csak a halról, hanem fejének a hasi oldaláról is mellékeljenek fotót, mert ez alapján legkönnyebb az azonosításuk. Ügyeljenek rá, hogy a kézben tartott halon ne takarják le ujjaik a pikkelyeket vagy csontvérteket és úszókat, ezért inkább puha helyre téve, oldalára fektetve készítsenek róla teljes alakos képeket. A halak kímélete érdekében soha ne a horgon lógva fotózzuk őket, hanem valahogy így:

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   2023. július 15-én fogtam ezt a halat a Duna neszmélyi szakaszán, a déli órákban, pergetve. Balinra és jászkeszegre utaló jegyeket is véltem rajta felfedezni, ezért ezek hibridjére tippelnék, már ha lehetséges ilyen. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: M. T.


   A nagyobb magasság miatt a testforma inkább a jászkeszegéhez hasonlít, a beillesztett képen különösen jól látható nagy száj és az oldalvonal 60 feletti pikkelyszáma (62) azonban ezt kizárja. Az anális úszó mély öble ugyan balinra emlékeztet, de a száj nem, mert az alsó állkapocs nem nyúlik előrébb a felsőnél és nem kampós, továbbá a pikkelyszám (62) sem éri el a balinra jellemző minimumot (65). A vegyes tulajdonságok és a 60-65 közötti pikkelyszám alapján megállapítható, hogy jólt tippelt. E két faj hibridjével van dolgunk, s mivel egészében inkább a jászkeszeghez hasonlít, valószínűleg egy ikrás jász és egy tejes balin összeívásának az eredménye, vagyis a hal jászbalin (Leuciscus idus x Leuciscus aspius).

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Ezt a halat ma hajnalban  (07. 11-én) Budapesten,  a Duna óbudai szakaszán, a Római part térségében fogtam. Megerősítenének abban, hogy egy szép jászkeszeget sikerült megakasztanom? Köszönettel: B. J.

   Az alak, az úszók színe és egymáshoz viszonyított helyzete, a száj állása és kis mérete, az anális úszó alakja és sugárszáma azt mutatja, hogy jól tippelt, a hal jászkeszeg (Leuciscus idus). Az oldalvonal pikkelyszámának megállapításához azonban egy kis csalás kellett: utólag rámásoltuk az ujjára az utána következőket. Ezzel kívánjuk jelezni, hogy a pikkelyszám fontos azonosító bélyeg, ezért a fényképnek azt is mutatnia kell. Egyébként az így számolható 58 pikkely ugyancsak megerősíti, hogy a hal jászkeszeg. 

Tisztelt Haltani Társaság!

   A húgom fogta ezt a dévérkeszeget a Bács-Kiskun megye déli részén fekvő Katymár település határában lévő  Priszpa-víztározóból. Csak hazaérkezvén, a hal pucolásánál vettem észre, hogy hiányzik a hasúszója (elnézést kérek az ízléstelen képért). A kérdésem az, hogy mi történhetett vele. Vajon nem fejlődött ki, vagy egy rablóhal támadta meg? Válaszukat előre is köszönöm, H. M. B.

   Az sem zárható ki, hogy a hasúszó nem fejlődött ki, de a has homorú vonala inkább egy fiatal korban bekövetkezett sérülésre enged következtetni, amelyet a hal szerencsésen túlélt.

Tisztelt Haltani Társaság!

   Segítségüket szeretném kérni, a gyerekek által fogott hal faji azonosításában. A fogás helye a Mura folyó melletti Tótszerdahely határában lévő Öreg-Kavicsbánya-tó. A fogás napja: 2023. 06. 20. Üdvözlettel: G. Sz.

   A hal kissé magas hátú, de a hátúszó szegélye nem domborúan ívelt, hanem egyenes vonalú, és az oldalvonalán is csak 30, esetleg 31 pikkely számolható. Ezek alapján megállapítható, hogy a hal egy ezüstkárász (Carassius gibelio).

Tisztelt Haltani Társaság!

   A fotón a Ráckevei (Soroksári)-Dunából 2023. 07. 03-án fogott halam látható. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a koi-busának látszó hal rendszertanilag hova sorolható be, hogy valójában milyen hal is ez. Nekem a hal fejformája is kissé másnak tűnik, de lehet, hogy ez csak a színek miatt volt számomra az átlagostól eltérő. Várom megtisztelő válaszukat. Üdvözlettel: B. Gy.

   A testforma,az apró pikkelyek, az alul lévő szem, a viszonylag nagy, felső állású száj és a hasúszókat elérő mellúszók alapján megállapítható, hogy a hal pettyes busa (Hypophthalmichthys nobilis). Ennél a fajnál már több helyen és több alkalommal is előkerültek olyan példányok, amelyeken a sárga xantofill, a fekete melanin és a vörös eritrofill pigmentek helyenként fokozott mennyiségben képződtek. Az ilyen elszíneződéseket genetikai eltérések, hibák okozzák.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Érdekességként küldöm egy szivárványos pisztráng fotóját. A tegnapi nap (2023. 07. 02.) dunai horgászatát tette színesebbé a Győrhöz közeli Nagybajcson. Üdvözlettel: Sz. M. 

   Köszönjük a tájékoztatást, hiszen ritkán kerül elő a Dunából szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss). Minden bizonnyal ez a példány is egy feljebb eső tenyésztelepről jutott el erre a Duna-szakaszra. 

Tisztelt Haltani Társaság!

   Ezt a halat június 30-án fogtam Budapesten, az Erzsébet híd alatt. Balinra pergettem, így a csalit húzva külsőleg akadt horgomra, a kövezés előtt nagyjából 3 méterre. Utólag jutott eszembe, hogy beküldjem, számomra hibridnek tűnik. A választ előre is köszönöm, K. Sz.

   Habár a hal alakja és apró pikkelyei némileg a balinra és a jászkeszegre is emlékeztetnek, ilyen előrenyúló orra csak a paducnak és a szilvaorrú keszegnek lehet. Az utóbbi anális úszója viszont sokkal hosszabb, ezért kizárható. A képen tehát egy paduc (Chondrostoma nasus) látható, amely éles alsó ajkával képes levésni a víz alatti tárgyak számára táplálékul szolgáló alga-, illetve élőbevonatát.

 

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   A Zempléni-hegység országhatárhoz közeli részén fekvő Nagyhuta határában, a Kemence-patak vizével feltöltött Áfonyás-tó kifolyójának a sekély vizéből fogtam ezt a számomra sujtásos küsznek tűnő halat. Egyedül meglepően sötét színe bizonytalanított el. Előre is köszönöm segítséget. Üdvözlettel: T.-L. Á.
   

A hát és a has hasonlóan ívelt vonala, a csúcsba nyíló száj, a nagy szem, a testoldalon végighúzódó kékes, hosszanti sáv, a mellúszó narancsszín töve és az oldalvonalat kísérő kettős pontsor (sujtás) egyértelműen bizonyítja, hogy a hal sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus). Az erőteljesebb színezet az ívási időszakban felszaporodó ivari hormonok hatására alakul ki (nászruha).

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Ezt a halat egy  tóban sikerült horogra csalni. Véleményünk az volt, hogy egy pigmenthiánnyal küzdő compót sikerült fognunk. Ebben szeretnénk megerősítést kérni. Üdvözlettel: J. L.

   A hal szerintünk is egy pigmenthiányos compó (Tinca tinca). Fehér színe alapján könnyen rámondhatnánk, hogy albínó, de valójában nem az, mert a pigmenthiánya csak részleges. A gyöngyházfényű guanin ugyanis mindenütt megvan a bőrében, és a szeme is sötét a melanintól. Emellett bőrének a szerkezete, fényelnyelő és fényvisszaverő képessége is eltér a megszokottól, ezért az ezeknek tulajdonítható zöldesen aranyló struktúrszínezet sem látható. 

Kapcsolat

Látogatók

free counters free counters