Az év központi rendezvénye   

Bánó Bálint

A Magyar Haltani Társaság (MHTT), az Agrárminisztérium szakfőosztálya, a Mohosz, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal), valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete 2017-ben közös döntést hozott arról, hogy minden év március 20. legyen a Halak Napja.
   A halak napja célja a halak, különösen a magyar természetes vizekben élő, őshonos halfajok népszerűsítése. A MOHOSZ és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. e jeles nap alkalmából a Szent Miklós rendezvényhajót választotta a rendezvény helyszínének. A közérdekű szakmai előadások között a meghívottak hallhatták a Balaton ökológiai helyzetével, a magyar haltermelés nehézségeivel, a halak szaporodási stratégiáival valamint az akváriumi halak természetes vizekben való térnyeréséről szóló színvonalas előadásokat.

 
A Haltani Társaság is képviselte magát egy előadással - Dr. Takács Péter

   A szakmai előadások után a Tihanyi félsziget partjánál egy kompról látvány pontytelepítésre került sor. A telepítést követően a Magyar Halkönyv és a hozzá kapcsolódó kiadványok beharangozása következett. A várhatóan idén karácsonyra elkészülő könyv a halak leírása, elterjedése valamint fényképei mellett még gasztronómiai tartalommal is kiegészül.
   Az idei évtől kezdve ez a nap egyben a Halőrök Napja is. A rendezvény keretein belül a Címzetes halőri kinevezéseket, valamint az Év halőre díjat vehették át a díjazottak.