Országos rendezvény Tiszafüreden

Somogyi Dóra

 2019. március 20-án immáron harmadik alkalommal ünnepeltük a halak napját. A központi rendezvény szervezője és házigazdája idén a Magyar Haltani Társaság volt. Az ünnepi ülésnek, melynek a fővédnökségét Dr. Nagy István agrárminiszter úr vállalta, a tiszafüredi Hableány Hotel vigadója adott otthont. A jeles nap célja kettős. Egyrészt felhívja a társadalom figyelmét ezen állatcsoport jelentőségére, a társadalom életében betöltött fontos szerepére, másrészt a fenntartható hasznosítás fontosságát igyekszik népszerűsíteni a halgazdálkodók körében. Mindehhez nagymértékben számítunk a médiára, amelynek számos képviselője jelent meg a rendezvényen.
   Bevezetőként Dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Dérer István, a társrendező Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese mondott rövid megnyitóbeszédet.

Dr. Dérer István (balra) és a résztvevőket köszöntő dr. Harka Ákos

   Az eseményre az ország számos pontjáról érkeztek az előadók és a vendégek. Az elhangzott előadásokban hallhattunk a halak világában előforduló érdekességekről (Dr. Staszny Ádám), a természetesvízi halaink hasznosítására vonatkozó elképzelésekről (Csörgits Gábor), a keszegfélék tógazdasági szaporításának és nevelésének a problémáiról (Sziráki Bence).
A frissítők fogyasztása mellett rádió- és tv-riportok riportok készítésére is alkalmat adó szünetet követően a felelősségteljes akvarisztikáról (Liziczai Márk), továbbá a vizeink fokozatos felmelegedésével járó kihívásokról (Dr. Nagy Sándor Alex) hallhattunk előadást, majd zárásként Szendőfi Balázs, a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál győztesének filmelőzetesét tekinthettük meg, melynek középpontjában a Tisza-tó és annak élővilága áll.

A vendégek az előadásokat és a vetítést is érdeklődéssel figyelték

   A halak napja, mely egyben a boldogság világnapja is, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy felhívjuk a figyelmet vizeink és halaink bölcs, azaz fenntartható hasznosításának fontosságára, hogy szépségükben még sokáig örömünket lelhessük.