Az elmúlt évek "hagyományához" híven, idén is megrendezésre került az "Év hala" választás, melyre szeretettel vártuk a kedves természet- és halbarátok szavazatait. Társaságunk tagjai hosszas tanakodást követően úgy vélték, hogy a bodorkát (Rutilus rutilus), a széles durbincsot (Gymnocephalus baloni) és a bagolykeszeget (Ballerus sapa) jelölik meg, mint választható halfajokat a nemes címért. Online szavazófelületünkön keresztül idén a korábbi évekhez képest valamivel kevesebb, összesen 4155 szavazat érkezett. A voksok számát és arányát tekintve nem volt kétséges, hogy 2022-ben az "Év hala" címet a horgászok egyik kedvelt halának, a bodorkának ítélte oda a közönség, mely a szavazatok 55%-át (2289 szavazat) szerezte meg. Második helyen a széles durbincs végzett, mely a voksolók közel 25%-ának (1038 szavazat) nyerte el a szívét. Valamivel kevesebb, a szavazatok 20%-át (833) bezsebelve a harmadik helyen a bagolykeszeg végzett.

   A bodorka viszonylag kisebb termetű halfajunk, testhossza maximálisan a 15-20 centimétert érheti el. A kevésbé gyakorlott szemek számára is könnyen felismerhető halfajjá teszi a narancssárgás-vöröses szemgyűrűje, valamint a hasonló színekben pompázó alsó úszói. Szája csúcsba nyíló, hát- és hasúszója egyvonalban ered, mely alapján biztosan el lehet különíteni a hasonló megjelenésű vörösszárnyú keszegtől. Ívási időszakban főleg a hínárnövényzet nyújtotta biztonságos helyeket keresi fel ikrák lerakásához. A fiatal egyedek étlapján kezdetben planktonszervezetek, később férgek, rákok és rovarlárvák szerepelnek. Hegyvidéki patakjaink, valamint gyors áramlású vízfolyásaink kivételével szinte mindenhol előfordul, viszonylag nagyobb egyedszámban, ebből adódóan a ragadozóhalaink kedvelt tápláléka. Horgászati szempontból igen kedves halfaj sok horgász számára, az első horgászzsákmányok és élmények között tarthatják számon. A nagyobb példányok a keszeghorgászatok üdvözölt zsákmányai, valamint széles körben használt csalihalként is a ragadozóhalas horgászatok során. A hazai horgászrekord 1,9 kg (2000). Gasztronómiai tekintetben sűrűn beirdalva, paprikás lisztben megforgatva és forró, bő olajban kisütve kiváló étel készíthető belőle.

Kapcsolódó írások:

 Somogyi D., Nyeste K., Antal L. Az év hala a bodorka (Honismeret)
 

BODORKA elterjedési térképe
(2000. 01. 01-től)