Én ugyan nem egy beazonosítandó fogással kapcsolatban írok önöknek, de bízom benne hogy tudnak az alábbi kérdésemre szakmailag megalapozott válasszal szolgálni. Az egyik horgászattal foglalkozó Facebook-csoportban heves vita alakult ki a ponty “keserűfogáról”, és az eltávolításának szükségességéről. A kérdésem az, hogy mennyire megalapozottak az erre vonatkozó népi hiedelmek, miszerint a nem eltávolított keserűfog elrontja, megkeseríti az adott étel ízèt. Köszönettel: M. M.

 

   Keserűfognak a ponty páros, félkörszerűen ívelt garatcsontját nevezik, amelyen 3 sorban 1-1-3 vagy 1-2-3 zománcos csontfog ül. Csontról van tehát szó, és a csont önmagában, tiszta állapotban nem keserű.  Keserű akkor lehet, ha valamilyen táplálékmaradék vagy a közelében lévő és boncoláskor kiszakadó epehólyag váladéka szennyezi. A keserűfoggal kapcsolatos és szinte általánosnak mondható néphit tehát csak egy mese. Hosszú évtizedek pontyhalászléfőző tapasztalata támasztja ezt alá, ám ennek ellenére sokan tartják magukat ehhez a hiedelemhez, és megszokásból mindig gondoskodnak a keserűfog eltávolításáról.