A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, vizeinkért és halainkért tenni akaró személyek közös szervezete. Társaságunk célja a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatunknak tekintjük továbbá a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását.

Kérdés - válasz

Kedves Olvasóink!

   Kérjük a „Mit fogtam?” rovat kérdezőit, hogy lehetőleg mindig tüntessék fel a fotón szereplő hal pontos fogási helyét, akár a Google térképén jelölve (akár koordinátákkal), továbbá a vízfolyás és a legközelebbi település nevét, valamint a fogás pontos időpontját. Sokat segít, ha jó eredeti fotót küldenek e-mail csatolmányként, ugyanis a Facebookról letöltött fotó gyenge felbontású.

   A jó fotóról megállapítható a hal szájállása, az oldalvonal pikkelyszáma, a hát- és a farokalatti úszó sugarainak a száma. A tokféléknél pedig ne csak a halról, hanem fejének a hasi oldaláról is mellékeljenek fotót, mert ez alapján legkönnyebb az azonosításuk. Ügyeljenek rá, hogy a kézben tartott halon ne takarják le ujjaik a pikkelyeket vagy csontvérteket és úszókat, ezért inkább puha helyre téve, oldalára fektetve készítsenek róla teljes alakos képeket. A halak kímélete érdekében soha ne a horgon lógva fotózzuk őket, hanem valahogy így:

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Kishalazás közben, augusztus 14-én fogtam ezt a halacskát  a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösön. Sajnos nem tudom beazonosítani, de kíváncsi lennék rá, hogy milyen hal lehet. Válaszukat előre is köszönöm, G. Z.

   A felső állású száj, a nagy szem, a hasonlóan ívelt hát és has, a sötéttel szegett, kontúros pikkelyek, valamint a fiatalokra és a felnőtt ikrásokra jellemző hosszanti fekete csík egyaránt amellett szól, hogy a hal egy idegenhonos és inváziós razbóra (Pseudorasabora parva).

Tisztelt Haltani Társaság!

   Augusztus 12-én fogtam a Lupán egy kárászt, ami hiába ezüstös és 31 db az oldalvonalán a pikkely, nem vagyok 100%-osan meggyőződve a testforma és a fej alapján, hogy ez ezüstkárász. Első körben széles kárásznak hittem, de ezt elvetettem, ponty-kárász hibrid lenne? Üdvözlettel: L. N.

   A hal kissé magas hátú, de erről nem lehet hibridizációra gondolni, mert az ezüstkárászok testhosszhoz viszonyított testmagassága igen tág határok között változik. A feje valóban hosszúnak tűnik egy kissé, így nem zárható ki, hogy a hal egyik szülője ha nem is ponty, de egy hibrid ezüstkárászponty volt. Ennek megállapításához azonban genetikai vizsgálatra lenne szükség. Széles kárászra utaló jellegzetesség - a hátúszó ívesen domború szegélye - nem látható a képen, de nem gondoljuk, hogy ilyen lett volna. Az úszók és a pikkelyek szürkés színét is mérlegelve a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a hal egy ezüstkárász (Carassius gibelio).

Tisztelt Haltani Társaság!

   Egy kollégám fogott három siklót kishallal, de én mondtam neki, hogy talán viperát fogott. A vízisiklónak van egy sárga folt a fején, ennél a példánynál nem látható ilyen. A helyszín a Szerencsi hármastó, errefelé eléggé elszaporodtak a viperák. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: B. S.

   A vipera szárazföldi állat, vele vízben nemigen találkozhatunk. A képen látható hüllő fején valóban nincsenek világos foltok, de ez csak azt jelenti, hogy nem vízisikló. A színe és jellegzetes mintázata alapján azonban megállapítható, hogy egy kockás sikló (Natrix tessellata), amely a vízhez erősen kötődik és a többi hüllőnkhöz hasonlóan védett.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Szeretnék érdeklődni, hogy a képen látható szürke tokféle  önök szerint kecsege-e?  Általában sárgásbarnák voltak, amiket eddig a Tiszából fogtam, ezek száma 1996-óta mindössze négy volt. Ezt nem mértem meg, mert nem akartam az időt húzni, csak fotóztam és videó készült a visszaengedéséről. De szeretném megkérdezni, hogy egy 90-100 centis kecsege mennyi idős lehet. Továbbá várható-e Önök szerint, hogy 2025-től, évente 2 darab elvihető lesz. Köszönettel: G. Zs.

   A kifejezetten hosszú orr, a karcsú test, a színezet, és a hosszú bajuszszálak alapján a méretes hal egy kecsege (Acipenser ruthenus). Növekedésükről kevés az adat. A Volga vízrendszerében 15 éves korban a hossza 70 cm körül alakul. Ezt figyelembe véve egy 90 centis példány 20 évnél is idősebb lehet. A jelenlegi fogási tilalomnak köszönhetően az állománya többfelé is növekedést mutat, de a duzzasztók fölött eliszaposodó mederszakaszokon nem talál megfelelő, kavicsos-sóderes ívóhelyet. A fogási korlátozás feloldásához előbb országszerte fel kellene mérni az állományok nagyságát. Bízunk abban, hogy amíg nem bizonyosodik be egyértelműen a kecsegebőség, addig nem engedélyezik az elvitelét.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Tisztelt Haltani Társaság! Még júliusban, pisztrángozás közben kapta el a kis kanalat ez a halacska. Elsőre domolykónak gondoltam, de kijavítottak, hogy sujtásos küsz (a pikkelyek alapján valóban nem domolykó). A kérdésem az, hogy tényleg az-e, és ha igen, akkor mi történhetett a szemével. Csak a képen látható szembogara volt vörös, a másik “sima” barna volt. Rendellenesség vagy sérülés lehet? Köszönettel: H. B.

   A száj csúcsba nyíló, a mellúszó töve narancsszínű, az anális úszó közepesen hosszú, az oldalvonal pikkelyszáma 45 és 52 közé esik. Ezek mind amellett szólnak, hogy a hal sujtásos küsz (Alburnoides bipunctatus). Ám egy kissé festékhiányos, nincs meg rajta az oldalvonalat kísérő fekete pontsor. A szem pirossága bevérzésnek tűnik, de ennek oka a kép alapján nem dönthető el.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   Horgász kollégáimmal egy elég nagy vita alakult ki arról, hogy mit is akaszthattam meg 2023. 08. 04-én a Kis-Balatonban. A hal hossza 40 cm, a testtömege kb. 1,5-1,6 kg. És hogy másoknak is fejtörést okozzon, vissza lett engedve. Kíváncsian várom a válaszukat. Tisztelettel: V. A.

   Az oldalvonalon 51-52 pikkely van, felette 12 , alatta 8 sor. A pikkelyek mérete a hát felé haladva erősen csökken, és a hát íve kissé megtörik. Az úszók színe sötét, az ajkak enyhén húsosak, a szája félig alsó állású. Mindezek alapján ez a hal egy termetes, idős dévérkeszeg (Abramis brama). A Kis-Balaton vize sötét, tőzeges, a dévérekre pedig jellemző, hogy az ilyen vizekben kifejezetten sötétek, míg a tiszta vizekben ezüstösek is lehetnek. 

 

Tisztelt Haltani Társaság!

   2023. augusztus 2-án ezt a különösen kinéző halat sikerült horogra csalni Tab határában, a Torvaji-patakból duzzasztással kialakított Csónakázó-tóból. Kérdésem az, hogy mi lehet. Előre is köszönettel: T. I.

   A halnak bajusza nincs, tehát nem koi, azaz színes ponty, hanem egy kicsit elvadulóban lévő, félig színét vesztett aranyhal (Carassius auratus). Ennek a példánynak a szokásosnál nagyobb has- és anális úszója van, de ez gyakori a beltenyészetekben.

Tisztelt Magyar Haltani Társaság!

   2023. augusztus 2-án fogtam ezt a halat a budapesti Dunából ( Árasztó út, 11. kerület). Domolykóra tippelek, de olyan furcsa az orra, korábban még nem láttam ilyet. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: M. Á.

   A tipp jó, a hal domolykó (Squalius cephalus), csak az orrán - feltehetőleg egy fiatalkori sérülés következtében - forradàs jegyei fedezhetők fel. A sérülés okát és időpontját nem tudhatjuk, de amint a hal kondíciójából látható, a táplálék megszerzése nem jelent gondot számára.

Tisztelt Haltani Társaság!

   Ezt a gyönyörű halat 2023. 07. 08-án délelőtt a Duna Fejér megyei szakaszán, a Kisapostag és Dunaújváros közötti partszakaszon, gilisztával csalizva sikerült kifognom. Első ránézésre azt gondoltam, hogy jászkeszeg, de a szájállását jobban megnézve lehet hogy balin lehetett? Nem mértem, a súlya kb. 2 kg volt. Üdvözlettel: M. L.

   A száj kissé nagyobb, mint a jászkeszegeké, az alsó állkapocs is kissé balinos, azaz kampós, és az oldalvonalon is eggyel több pikkely van (61), mint amennyi a jásznál megengedett (60). Ezek alapján a hal egy jászbalin hibrid (Leuciscus idus x Leuciscus aspius).

Kapcsolat

Látogatók

free counters free counters