A Halak napja 2023. évi központi rendezvénye

Hajtun György

   A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére – az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete támogatásával – 2017-ben közös döntés született arról, hogy minden év március 20. legyen a Halak napja.
   A jeles nap elsődleges célja a halvédelem és a halak népszerűsítése, mert még ma sem kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, amelyet a jelentőségük indokolna. Ilyenkor valamennyi halakkal kapcsolatban álló, vagy azokkal akár csak érintőlegesen is foglalkozó szervezet a saját profiljának legjobban megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halak megbecsülésére.
   A 2023. évi halak napja Mohosz által szervezett központi rendezvényére – a média képviselőinek és az ágazat vezetőinek jelenlétében – 2023. március 20-án Budapesten, a Kopaszi-gát Öbölház Rendezvényközpontjában került sor. 
   Megnyitó beszédében a Mohosz elnöke, dr. Szűcs Lajos felidézte: ”Az ötletgazda Magyar Haltani Társaság azért is választotta a csillagászati tél és tavasz fordulópontját a halak napjának, mert hazánkban ekkor van a csukák ívásának csúcsa, és a többi halfaj is ezt követően gondoskodik a következő nemzedékről.”
 
Dr. Dérer István 
 

   Ezt követően dr. Dérer István, a Mohosz főigazgatója azzal a kérdésként feltett címmel tartott előadást, hogy Hány halfaj él Magyarországon? Válaszként az előadásában elmondta, hogy hazánkban 97 halfaj honos, hogy Magyarország őshonos halállománya ma is sokszínű, de ennek mértéke víztípusokként eltérő és sokszor sérülékeny, hogy az idegenhonos fajok aránya túl magas. Jelezte, hogy Magyarország 97 halfajából 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi ellenben idegenhonos, melyek közül 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj. Arról is szólt, hogy a szakmai szervezeteknek rendszeresen fel kell hívniuk a figyelmet az őshonos fajok jelentőségére és megőrzésük fontosságára.

.

A rendezvény hallgatósága 
 
   A továbbiakban más szakmai előadások is elhangzottak. A klímaváltozás okozta vízhiány halakat érintő kihívásairól Csörgits Gábor, az etikus akváriumi haltartásról és a díszhalak kereskedelméről Tamus-Juhász Emese, a mellőzött nyugat-afriki díszhalakról Liziczai Márk, a lápi póc megőrzésének fontosságáról dr. Müller Tamás, a gazdaságosan előállítható halfajok tógazdasági termelésének fontosságáról pedig dr. Urbányi Béla professzor fejtette ki gondolatait. 
   Végül a Halak napjához tavaly hozzácsatolt Halőrök napja alkalmából a szakma legjobbnak ítélt képviselői részesültek elismerésekben.