Szeretném megkérdezni, hogy milyen hatással van a halakra a víz pH-értéke, és hogyan lehet ezt lekövetni. Üdvözlettel: O. Cs.


  A víz pH-értékéhez – vagyis kémhatásához – a halak bizonyos keretek között képesek alkalmazkodni, a hirtelen pH-változás azonban végzetes lehet számukra. A természetes vizek kémhatását számos vízben oldott só ionjai befolyásolják. Ez a komplex pufferrendszer képes kompenzálni a pH hirtelen változását.
  A túl alacsony pH, vagyis a savas kémhatás többek között a halak légzését gátolja, mivel a vízben oldott karbonát-ionok szén-dioxiddá alakulnak, nehezítve az oxigén felvételét. Az elöregedett holtmedrekben, ahol jelentős az üledék bomló szervesanyag-tartalma, gyakran lecsökken a pH, ami azt jelenti, hogy a vízben nagy lesz a hidrogénion-koncentráció. Ezekkel az ionokkal az egyébként nem mérgező szulfid- és hidrogénszulfid-ionok kénhidrogénné alakulnak, ami már kis koncentrációban is rendkívül mérgező, így a halak pusztulását okozhatja. A túl magas pH, azaz lúgos kémhatás hatására viszont az ammónium-ionok alakulnak át ammóniává, ami pedig erős sejtméreg.
  A pH mérésére színváltó sav-bázis indikátorok vagy elektromos feszültségen alapuló pH-mérők használhatók.