Szeptember 26-án Balatonberénynél, a  Balatonból fogtam egy másfél kilós angolnát, melynek a gyomrában ezeket a mozgó férgeket találtam. Felvilágosítást szeretnék kérni, hogy pontosan mik ezek. Üdvözlettel: K. I.

   Szakértőink szerint ezek  paraziták angolna-fonálférgek (Anguinnicola crassus), melyek lárvái az alsórendű rákokkal jutnak be a halak bélcsatornájába, onnan pedig az úszóhólyagba, ahol sor kerül a peterakásra. A Balatonban 1985-ben és 1991-ben bekövetkezett tömeges angolnapusztulásban fontos szerepe volt ennek a Távol-Keletről behurcolt parazitának, amely az emberre nem jelent veszélyt.

 

   Kedves Látogatóink, elnézésüket kérjük a fentebbi válaszunkban előforduló hibákért, melyeket szakértőnk jelzése alapján az alábbiakban helyesbítünk.
   A parazita neve nem Anguinnicola crassus, hanem korábban Aguillicola crassus volt, jelenleg pedig Anguillicoloides crassus a neve. Az alsórendű rákokkal való lárvabejutás lehetséges, de nagyobb az esélye a lárvákkal fertőzött vivőgazda kishalak elfogyasztásával való fertőződésnek. Továbbá ha 1985-ben volt is valamilyen angolnapusztulás a Balatonban, azt nem ez a féreg okozhatta, mert ezt itt 1990-ben mutatták ki, és csak 1991-ben, 1992-ben és később 1995-ben váltott ki nagyobb angolnaelhullásokat.